http://www.hitwebcounter.com/
Placidochromis milomo is een cichlide die voornamelijk leeft in de dieper gelegen overgangszone`s van rotsen naar zand. Ze worden aangetroffen op diverse verspreid liggende plaatsen rondom het gehele meer. Er bestaan enkele geografische varianten van deze soort die verspreid over het meer gevonden kunnen worden.
Helaas hebben nakweekexemplaren zoals deze vaak niet de dikke lippen zoals hun wildvangouders omdat ze in het aquarium niet op de juiste manier gevoerd worden. In het meer moeten ze hun voedsel tussen spleetjes in de rotsen uitzuigen. Door dit veelvuldige kontakt met de rotsen ontwikkelen hun lippen zich. In het aquarium moet je dus proberen om deze dieren hun voer op een dusdanige manier aan te bieden dat ze ditzelfde gedrag ook aannemen zodat hun lippen zich ook goed kunnen ontwikkelen tot het formaat wat we kennen van de wildvangexemplaren.

Ik (Thimo) heb midden 2018 een trio F1 nakomelingen van de Mbenji-variant van deze jonge dieren aangeschaft, ze waren toen ongeveer 6-7 cm, het geslachtsonderscheid was al wel duidelijk, 1 man met 2 vrouwtjes. De man in mijn bak is nu (oktober 2018) ongeveer 10 cm en de vrouwen ongeveer 8-9 cm.
Ze laten zich goed zien in mijn bak en het mannetje is al aardig aan het kleuren. Het is wel een behoorlijk actief mannetje, hij zit al vaak achter zijn vrouwtjes aan en volgt ze door de hele bak. Hun medebewoners laten ze tot nu toe redelijk met rust, het mannetje wordt daarentegen zelf af en toe door de linni vrouw lastig gevallen.

Placidochromis milomo is een cichlide die je het best kunt houden met meerdere vrouwen en in een ruim aquarium met behoorlijk wat zwemruimte, maar ook schuilgelegenheid. In het Malawimeer zijn het vrij rustige bewoners, dat blijkt echter tot nu toe nog niet in mijn bak. Je kunt ze beter niet met "mbuna" samen houden maar wel met enkele andere vrijzwemmende soorten.

In het meer voeden ze zich door de rotsen af te grazen op zoek naar insectenlarven en kreeftachtigen. In het aquarium zijn het makkelijke eters. Ze nemen eigenlijk alles wat ze aangeboden krijgen, droogvoer,cyclops, artemia, mysis, garnalenmix e.d.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende